25-06-07

terugblik

Reeds enkele jaren werk ik samen met andere kunstenaars aan tentoonstellingen die zich presenteren los van het gangbare circuit van galerijen, cultuurcentra, ... Niet omdat ik mij daarmee wens af te zetten tegen die nadere circuits. Ik sta bij voorbaat huiverachtig tegen allerhande acties gericht tegen ... , omdat die zich dan gronden vanuit een negatieve houding. Veel liever doe ik iets met een positief enthousiasme. Het is vanuit dit soort enthousiasme dat ook deze tentonstelling tot stand kwam. Vier belgen zijn te gast bij de joviale nederlandse gastheer Jean Le Noble, nadat Jean eerder ook al bij ons te gast was op manifestaties die we hier te lande organiseerden, kunstenaars die enthousiast de handen in elkaar slaan om iets moois te realiseren. Ik denk hierbij aan de tentoonstellingen waaraan ik meewerkte onder de naam MUOVE. Dat het niet eenvoudig is om verscheidene kunstenaars samen te brengen om aan een kar te trekken, verwondert niet, sterke karakters hebben elk zo hun eigen willetje. Werken aan je eigen werk in de beslotenheid van het atelier is heel iets anders dan samen met andere kunstenaars een boeiend project uitbouwen... Voor de komende tentoonstelling bij Jean Le Noble zit dat wel goed. We gingen dan ook niet over één nacht ijs. Wij werkten reeds eerder samen aan andere projecten, onder andere de MUOVE activiteiten de voorbije jaren.

Maar waar de laatste projecten van MUOVE steeds groter en met meer kunstenaars verliepen kozen wij er voor om (terug) "en petit comité" te werken.

In de eerste plaats omdat dit veel prettiger werkt, het gaat immers niet alleen om de uiteindelijke tentoonstelling maar evenzeer over het traject dat samen afgelegd wordt. 't Is als een reis die je samen met enkele vrieden maakt tegenover een georganiseerde busreis... alle foto's toestel 20 05 07 025 

23:51 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

volgende tentoonstelling alweer in Nederland

Ooit beloofde ik meer nieuws op mijn blog te brengen, tot mijn eigen schaamte ontdek ik dat het alweer maanden stil was op mijn blog... en toch, ik blijf mijn goede voornemens trouw, alleen vliegt de tijd zo razend snel en is er zoveel boeiends te doen dat de tijd niet rest om dan ook nog eens over al wat en waar ik mee bezig ben te berichten...

Af en toe moet het toch eens lukken...

Na de tentoonstelling die ik had in de Kunstkamer te Hoogeloon, februari dit jaar was dat al...  dook ik terug met veel goesting in mijn atelier. Resultaat hiervan kan je binnenkort life bekijken in het kunstenaarsatelier van JEAN LE NOBLE. Dat atelier bevindt zich midden de bossen in het kleine plaatsje Bosschoord, vlak bij Friesland.

Voor de vrienden hier in de omgeving van mijn atelier in Dikkelvenne is dat natuurlijk een heel eind weg, maar voor wie toevallig  in de streek zou vertoeven, de tentoonstelling start zaterdag 7 juli om 14u, de kunstenaars zullen er dan ook aanwezig zijn. Zij loopt tot 30 september en is open op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur. Nog even het adres: Schoollaan 2, 8387 GL Boschoord, Nederland, tel: 0031 561 42 12 61 

Het atelier van Jean Le Noble is eigenlijk een oud en mooi gerestaureerd schooltje. Een plek met een boeiende geschiedenis. Samen met Patrick De Bleeckere, André Honnay, Jean Le Noble, Vera Putman en John Quivron ga ik er volgende week een boeiende tentoonstelling opbouwen. alle foto's toestel 26 05 07 059

 

23:25 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

07-02-07

 

_WEBeen blik op de verdere tentoonstelling

01:29 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

_WEBin de inkomhal van galerij De Kunstkamer in Hoogeloon kan je snuisteren tussen schilderijtjes en ander werk van me. Een kleine sfeerschepper vooraleer je de eigenlijke  tentoonstelling bezoekt of een plek om na te genieten.

01:24 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Hoogeloon

De tentoonstelling in Antwerpen is nog niet zo lang achter de rug of de volgende, nu in het Nederlandse Hoogeloon is reeds van start gegaan.

Een heel deel van de in Antwerpen getoonde werken blijft in de kollektie Art Forum, misschien zie je ze hier en daar opduiken aangezien de werken van Art Forum te huur aangeboden worden aan bedrijven en andere instanties. De idee dat mijn werk op die manier een zwervend bestaan kent vind ik best prettig.

 

Ook voor Hoogeloon koos ik er voor om hoofdzakelijk nieuw en ongetoond werk te brengen. Vooral in de eigenlijke galerijruimte vind je er uitsluitend nieuw werk of recent werk. In de inkomhal breng ik een kollage van ouder schilder- en ander werk, ik toon er oa mijn bibliotheekje kleine schilderijen, klein werk op papier en kleine objecten. Deze kleine tentoonstelling in de tentoonstelling licht vooral voor de toeschouwer die nog niet zo goed met mijn werk vertrouwd is, een tipje van de sluier over de sfeer en leefwereld waarin een en andere groeit en bloeit bij mij. Jan en Ria van De Kunstkamer waren alvast enthousiast over dit fris extraatje bij deze soletentoonstelling.  

01:16 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-10-06

 

kluisbos juli 2006 009

00:48 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

stand van zaken

hallo beste vrienden,

 

ja er valt terug wat nieuws te melden: vooreerst komt mijn volgende tentoonstelling er stilaan aan: van 19 november tot 22 december toon ik vooral nieuw schilderwerk bij Art Forum in Antwerpen. Ik was de laatste tijd heel intens bezig in mijn atelier, 't resultaat daarvan zal je in primeur vinden op deze tentoonstelling. Anderszijds -en daar zullen de vaste gasten en feestgenoten misschien even minder blij om wezen- anderszijds zie ik me deze herfst bovenop de tentoonstelling in Antwerpen eens geen atelierfeest te organiseren... De ruimte in Antwerpen is echt heel mooi, wie mijn nieuwe werken graag wil ontdekken kan dat daar in prima omstandigheden, een atelierfeest hier thuis wens ik daarom liever wat uit te stellen, misschien tot in de lente? Uiteraard -en dat weten onze vrienden- staat de deur van 't grote gele huis in Dikkelvenne' steeds op een kier voor wie er graag eens komt bijpraten!

Ook mag ik in het vooruitzicht stellen: mijn derde optreden in galerij de kunstkamer in Hoogeloon in Nederland, in februari 2007.

Dat er daarnaast nog andere projecten op stapel staan is zeker, maar daarover later meer...

Als voorafje zal ik hier al enkele kiekjes van nieuwe werken tonen, uiteraard zeggen die niet echt veel, je moet ze echt wel life komen proeven...

Aan de eigenaars van de filmdooswerkjes kan ik al zeggen dat ik hen niet vergeten ben: september en ja ook oktober waren zo nazomers dat ik het echt te vroeg vond om de twaalf zusterlijke herfswerkjes al te bezorgen... stilaan voel ik nu toch de herfst in mijn tenen, jullie mogen julie binnenkort dan ook aan een postpakje verwachten, nog even geduld!kluisbos juli 2006 010kluisbos juli 2006 011

00:44 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-06

 

Atelierfeest en Dinart zijn alweer achter de rug, het was een blijde weerzien voor de vrienden, de sfeer zat er telkens weer goed in, mede dank zij de mooie life muziek waar Victor en Aurèl ons op tracteerden. Deze Roemeense muzikanten speelden voor ons met hart en ziel, we zullen ze ook in de toekomst graag met open armen terug ontvangen! 

23:13 Gepost door gert van in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-06-06

atelierfeest en DinArt

De Muove III tentoonstelling in Heurne loopt nog even, maar dat houdt ons niet tegen om intussen ook aan andere projecten te werken! Nu aanstaande zondag opent de tentoonstelling DINART in brasserie De Post in Gavere. Ja, eens een tentoonstelling in een brasserie... nochthans zonder goedkoop decor voor een brasserie te worden. Meer dan een accrochage in een eethuis is dit een project rond ontmoetingen. Niet zozeer de tentoonstelling staat hier centraal, acht donderdagavonden op rij houden wij in brasserie De Post een DINART... De tentoostelling toont werk van acht kunstenaars, elke kunstenaar verzorgt daarbovenop een diner op een donderdagavond, een diner waarvan hij als gastheer de sfeer bepaald. Zo houd ik op donderdag 13 juli mijn Zigeuner-DinArt... De donderdagavonden worden walking en talking dinners waarbij de vrienden elkaar ontmoeten en zich onderdompelen in de sfeer van de avond... omdat we het intiem wensen te houden, zowel om de kwalitiet van het diner al om die van het ontmoeten,wordt voor die donderdagavonden wel gevraagd om vooraf in te schrijven. We wensen het aantal deelnemers per diner beperkt te houden tot een vijfentwintigtal. Ik weet nu al dat mijn donderdagavond wel spoedig volzet zou kunnen blijken... dus wie er graag bij wil zijn, gelieve tijdig uw komst te melden!

En omdat we dan toch aan het vieren zijn neem ik er graag ook vrijdag en zaterdag bij...dan houden we hier in mijn atelier weer eens atelierfeest! Vrijdag vanaf den avond en zaterdag namiddag. Wees allen welgekomen!

 

groetjes

01:46 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-05-06

 

Er is meer dan MUOVE: wie werk van me tijdelijk in huis wil halen, kan snuisteren in een van de uitleenfilialen van Kunst in Huis (al hoor ik dat mijn werken in hun kollektie veelal uitgeleend blijken) of bij BAS of ART FORUM. Een mooie permanente selectie werk van me vind je ook  bij Annotherart in Aartselaar en uiteraard ben je steeds welkom hier bij ons thuis in huis en atelier, om bij te praten, te snuisteren tuseen oudere werken of juist mee een stukje te proeven van mijn werken in wording in het atelier... Ergens dit jaar komt er zeker nog een atelierfeest, wanneer ligt nog niet vast maar wie niet kan wachten hoeft niet te aarzelen, kom gewoon eens langs... In de herfst zijn er dan al weer plannen in het Antwerpse. Neen, stilzitten is niet mijn sterkste kant...

00:00 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-05-06

Labo Art inviteert MUOVE

In die zin is deze Labo Art inviteeert MUOVE even een buitenbeentje, meteen ook een minioverzicht van de kunstenaars die tot op heden aan onze drie eerste MUOVE's meewerkten. We werden door John Quivron van Labo Art geinviteerd om de zomer bij hem door te brengen... en wij hadden daar gezien John's enthousiasme wel goesting in... Zijn galerij bevindt zich in de oude pastorij van Heurne, vlak bij mijn thuishaven Dikkelvenne en prachtig gelegen met een weids uitzicht, alleen al daarom een bezoek zeker waard!

't Is niet omdat we nu eens uitgenodigd werden dat we er verder lui gaan bijzitten, voor juni staat al een MUOVE IV in de steigers, in onze thuishaven Gavere, ze worden hier verwend, die Gaverlingen... en we kijken verder dan onze neus lang is: een heel eind in Nederland ligt daar ergens een mooi schoolgebouwke naar ons te lonken... of waarom eens geen pand in Parijs?

00:56 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

en ja, alweer een uitnodiging voor een tentoonsteling onder de noemer MUOVE. Muove is een kunstenaarskollektief dat grieiende is uit de E PUR SI MUOVE tentoonstelling, die ik samen met Jacques 't Kindt en André Honnay organiseerde, twee jaar terug in een oude fabriekshal. Een en ander onstond vooral vanuit de 'goesting' van onszelf om samen 'van ons te laten horen'. Niet vanuit een ongenoegen of misnoegen over de andere bestaande expositiemogelijkheden, denk aan galerijen en culturele centra, (Jacques, André en ikzelf hebben en behouden daar elk onze contacten en plannen) maar expliciet vanuit die opborrelende 'goesting', zin om ook op minder evidente plekken boeiende hedendaagse tentoonstellingen te bouwen. Met MUOVE beogen wij absoluut geen stillistische eenheid. Wat ons en de steeds groter wordende groep deelnemers aan onze initiatieven samenbrengt, is dat enthousiasme om steeds weer die uitdaging aan te gaan, van met een aantal heel verschillende mensen samen ergens iets boeiends tot stand te brengen. 

00:45 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

MUOVE

een eeuwigheid geleden dat ik hier nog eens geraakte, toch heb ik al die tijd niet stilgezeten... oa werk ik mee aan de tentoonstellingen van kunstenaarskollektief MUOVE, de laatste tentoonstelling brachten we werk rond het thema 'intimiteiten' in het eeuwenoude huize Adelgoed in Zingem. Een van de werkjes die ik daar toonde is dit balerinaatje dat rondedansjes uitvoert wanneer er in haar omgeving beweging plaatsvindt...

00:25 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-11-05

 

In de winter zijn de avonden het langst. De avonden -die kunnen tot vroeg in de morgen uitlopen, vraag dat maar aan de buren die het licht in mijn atelier kunnen zien oplichten- zijn mijn geliefkoosde werkmomenten...

22:33 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

de atelierfeesten zijn voorbij maar het feest gaat door

Ja, de atelierfeesten zijn alweer voorbij, maar het feest gaat natuurlijk gewoon door... neen, het atelier ligt niet meer "opgekuisd": de verfkes -ze waren nauwelijks even opgeborgen- zijn terug van de partij, den ezel opgetogen terug op zijn vertrouwde plekje, ja het feest van 't schilderen gaat gewoon door!
En de vrienden die er toen niet bij konden zijn weten het hier altijd een beetje feest is, sommigen laten hun frak hier achter, kwestie van iets achter te laten om nog even terug om te komen, anderen komen in de loop van de volgende weken langswaaien om bij te praten... en zo hebben wij het hier graag!
De ouwe gekenden weten dat het hier meestal een beetje feest is, dus eens een keertje rateren kan echt geen kwaad. We kijken nu al uit naar het moment waarop onze ouwe kerselaar zich in volle bloesem tooit, wetend dat dan ook de feestkriebels terug gaan tintelen...
Eerst duiken we nog even de winter in, prachtig was dat overigens hoe alles zaterdag in t wit gestoken werd!  

22:29 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-11-05

 

detail van zo'n wijndoos, komt het water je in de mond kom dan proeven op de feesten!

03:20 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

Mijn atelierfeesten zijn stilaan een traditie geworden. Niet minder mijn gewoonte om ter gelegenheid van het atelierfeest een reeks (kleine) werkjes te maken, met een multiple karakter maar nooit echt gelijken, eerder verwanten. Dit jaar beschilderde ik vierentwintig kartonnen wijndozen, In mijn kelder vond ik nog een vaatje zelfgemaakte fruitwijn van 1989, een goed jaar want na een proefsessie onder vrienden vonden we dat ie er nog best mag wezen, wat zastien jaar na datum niet slecht is... Vierentwintig flessen werden gebotteld en voorzien van een origineel etiket en zullen in de beschilderde flessendozen op de atelierfeesten de sfeer van kijken en proeven in de verf zetten...

03:18 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

ik schilder

03:09 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

hier zie je met de hand bijgeschilderde uitnodigingen voor de atelierfeesten liggen drogen in het atelier

03:07 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-11-05

atelierfeest

kom jij ook graag eens snuisteren in het grote gele huis, tussen grote doeken en kleine hebbedingetjes, proeven van de sfeer in het atelier waar een en ander ontstaat? Kennismaken met de bonte mengeling van 'vrienden van de kunstenaar', laat dat dan met een mailtje of berichtje via de blog weten en ik bezorg jou de juiste gegevens! Ons feest groeit immers meer en meer uit, van een intiem onderonsje in de jaren negentig van vorige eeuw tot een meerdaagse ontmoetingsplek... want ook de vrienden van onze vrienden brengen op hun beurt weer vrienden mee...

23:03 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

atelierfeesten

Het is altijd een heel gezellige boel hier op de atelierfeesten. Meestal gaan die door in de herfst, bij het vallen van de bladeren en of in de lente wanneer de grote imposante kerselaar die tussen ons huis en mijn atelier groeit in vol ornaat staat. Onder deze kerselaar vleit zich ook onze 'orangerie', ons plekje in de tuin om te genieten...

22:49 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

atelierfeesten

en toch zal ik stilaan ook weer even moeten gaan opruimen... de atelierfeesten komen er aan en zoals mijn atelier er nu bij ligt gaat er niet veel volk bij kunnen!
Ja, heel binnenkort houden we weer feest in het atelier, de orangerie, huis en tuin! Stilaan een traditie, die jaarlijkse of halfjaarlijkse atelierfeesten. Eigenlijk is eenieder altijd welkom in het 'grote gele huis' maar de atelierfeesten zijn de gelegenheid bij uitstek voor de vrienden om elkaar hier te treffen en bij te kletsen en te genieten van en tussen mijn brouwsels (ja niet al mijn brouwsels zijn van verf en doek, sommige laten zich rijkelijk vloeien...)
Dus stilaan tussendoor toch wat plaats maken in het atelier, de orangerie (nog een fantastisch en rustgevend plekje in de tuin, een 'glazen huisje' met openhaard temidden tussen het groen, naast een klein vijvertje, onder een eeuwoude kerselaar...) kreeg zaterdag al een grondige beurt, de volgende dagen  tracht ik tussen het schilderen door ook in het atelier  al wat te ruimen... maar de verfkens lonken zo...

22:44 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

de filmdooswerkjes

De jaarlijkse filmdooswerkjes zijn de deur uit, elk op weg naar hun eigen doosje ergens ten lande. Dit jaar al weer het zesde deel van dit projectje. Het gaat om twaalf oude filmdoosjes die ik jaren terug op een rommelmarkt vond. Ik beschilderde ze en voorzag ze van drie kleine ronde linosneden, als eerste aanzet van een lange termijn project waarbij ik uiteindelijk  voor elk van de twaalf filmdoosjes twaalf kleine werkjes zal maken.Ieder jaar in de herfst voorzie ik elke doos van een volgend werkje. Ieder jaar maak ik zo twaalf kleine aan elkaar verwante werkjes, een soort broers of zusjes. De eerste drie, de aanzet, waren linosneden, een multiple waarbij de twaalf exemplaren nagenoeg identiek waren. De werkjes die ik de daaropvolgende jaren maakte en maak zijn sterk aan elkaar verwant, ik maak ze ook tegelijk en naast elkaar maar het zijn geen echte multiples zoals lino's, etsen of zeefdrukken. Ik maak twaalf kleine werkjes in dezelfde kleuren, met dezelfde vormen en tekens, maar met nuances, waardoor de twaalf filmdoosjes op het einde, en daar zullen eerst nog zes jaren overheen gaan, wel verwant maar ook elk uniek zullen zijn. Ook de twaalf blikken doosjes zagen er, toen ik ze vond, hetzelfde uit, op de krassen en vlekken die de tijd op hen had achtergelaten na... Ik beschilderde ze ook alle twaalf tegelijk maar onderling verschillend.

22:26 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

atelierfeesten

hoi iedereen,
de laatste tijd intens gewerkt, en bij mij werkt het steeds zo: hoe meer en intenser ik kan werken, hoe meer, nog meer ideeën en inspiratie opborrelen, waardoor ik dan nog meer naar mijn atelier getrokken wordt... en dus nog meer goesting en ideeën krijg... het is dan ook een drukte in mijn atelier, overal ligt iets te drogen, te wachten op een volgende laag of touche, en tussen al die vellen papier en doeken, objecten en trouvailles laveer ik.. voeg hier toe, dek daar af, schilder bij en weg, monteer en ontrafel, het ene werk, of het werk aan het ene toont me weer wat de juiste volgende zet is bij het andere... tot mijn ogen het even begeven en ik dan toch maar even de borstels in 't water laat rusten, de lichten doof (ja 't is dan al lang donker, of nog net niet terug licht, onze hanen durven al wel eens kraaien, ook nu vanuit hun gesloten hok...) en door de tuin terugkeer naar het warme nest bij 't vrouwke...
Misschien best dat daar vrouw en kindjes zijn, en t werk in de kliniek, om me te verplichten enige 'normale regelmaat' te houden. Wanneer ik zo in het schilderwerk duik vergeet ik volledig de tijd. 's Morgens wanneer de wekker afloopt en het tijd is om kindjes te wekken en kleden voor school is dat even pijnlijk maar een flinbke plons lekker koud water van onze eeuwigvloeiende bron doet wonderen...

22:12 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-09-05

 


15:37 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 


15:36 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

en in de kliniek in Sleidingen waar ik werk ben ik ook met verve aan het werk, ik schilderde er zopas ons krealokaal om tot grot met rotstekeningen en ook de andere ruimtes krijgen een meer persoonlijk toontje...

15:36 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

Maar naast de filmdooswerkjes werk ik ook aan ander werk op papier, aan enkele kleine en twee grote schilderijen, de plannen van een ruimtelijk werk liggen te rijpen en in mijn achterhoofd ben ik ook al bezig met de uitnodiging voor het komernde atelierfeest.
Ja ook deze herfst wens ik terug een atelierfeest te geven, stilaan een traditie! Dit jaar eens in november, ik denk het feest te spreiden over twee weekends om zo meer tijd vrij te houden voor alle vrienden en vrienden van de vrienden die er op af komen. Daarenboven neem ik ook deel aan de Dag Van De Kunstuitleen van KIH, die ook in november valt, komt prima uit om beide te kombineren.

15:33 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

De herfst is terug in 't land, dus ook tijd om de volgende reeks filmdooswerkjes te maken! Enkele jaren terug begon ik aan een reeks kleine ronde werkjes op papier die passen in twaalf oude filmdoosjes die ik beschilderde. Deze filmdoosjes vonden één voor één hun weg naar een nieuwe place to be. Elk jaar maak ik nu een nieuw werkje op papier, twaalf stuks dus, die elk op zich weer horen bij de verspreide filmdoosjes, dit tot elke filmdoos uiteindelijk voorzien zal zijn van twaalf originele werkjes, een verhaal in twaalf episoden dat zich op evenzoveel verschillende plaatsen afspeelt...

15:24 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

 

meer werk in wording...

15:16 Gepost door gert van | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |